Dicționar de orologerie: Ce este cadranul ceasului?

Cadranul ceasului este unul dintre cele mai importante părți ale ceasului
Distribuiți
LinkedIn

V-ați întrebat vreodată cât de important este cadranul ceasului în ceea ce privește designul și definirea stilului?Anii, de-a lungul cărora ceasurile de mână „circulă“, funcționează ca unse iar deodată se dezvoltă și cadranele menționate. Drept urmare, doar privind cadranul, puteți ghici mare care produce ceasul respectiv. Dar haideți să analizăm mai în amănunt. Ce este defapt cadranul ceasului?

Conținutul articolului

Ce este cadranul ceasului?

Despre faptul, ce este cadranul ceasului, am menționat deja vag în dicționarul de orologerie despre părțile ceasului. Pentru complexitate și concluzionare, afirmăm însă că…

cadranul este parte a ceasului, care poate fi observată de obicei sub acea sticlă de protecție – fie că este mineral, safir sau alt tip.

Această expresie este asociată exclusiv cu ceasurile analog, așadar cu arătătoare. În ceea ce privește ceasurile digitale, nu discutăm despre cadrane, dar despre display-uri. De asemenea, merită menționat și faptul, că pe cadran se află alte importante părți ale ceasului, ca de exemplu arătătoarele, indecșii și alți indicatori sau decorări.

Cum funcționează cadranul?

Pentru unii poate părea banal, dar și așa considerăm că este necesar să menționăm că: esența cadranului este de a informa despre timp. Dar dacă ar trebui să-l definim exact, atunci timpul în sine este arătat mai degrabă de arătătoare. Dar unul fără celălalt nu s-ar descurca. Așadar le rezumăm așa, încât cadranul ceasului arată timpul cu ajutorul arătătoarelor. Dar cum funcționează totul?

În timp ce arătătorul mare al minutelor, care se învârte prin întreg cadranul o dată pe oră, servește la arătarea minutelor, atunci arătătorul mai mic informează despre oră. Prin cadran se învârte doar de 2 ori pe zi. În unele cazuri vă puteți întâlni cu cadrane care au arătător al secundelor. Sarcina lui, în timp ce se învârte prin cadran o dată pe minut, este arătarea exactă a secundelor.

Cadranul pe ceasurile mărcii Tommy Hilfiger

Cele mai cunoscute tipuri de cadrane

Probabil cea mai răspândită formă,cu a cărei formă cadranul cel mai adesea se aseamănă, este cercul. În afară de cadranele rotunde, vă mai puteți întâlni și cu tipuri pătrate sau forme mai specifice.

Se poate spune, că cele mai clasice printre cadrane, sunt acele tipuri, care afișează 12 cifre analogice. Astăzi, însă, mulți producători se bazează pe cifrele romane, eventual pe combinația dintre cele arabe și romane. Chiar și cadranele unor mărci pot avea doar un anumit număr de cifre. Iar în cazul celor minimaliste, nu au deloc. Oameni, însă, obișnuiau să citească ora deja după poziționarea arătătorului pe cadran.

Și pe baza informațiilor de mai sus, puteți deosebi:

Cadranul ceasului cu cifrele arabe

După cum am menționat deja în rândurile anterioare, cadranul ceasului cu cifrele romane este, să zicem așa, cel mai clasic. Principala sa deviză este simplitatea și asocierea cu ușurința de citire a timpului.

Cadranul cu cifrele arabe

Cadranul ceasului cu cifrele romane

Cifrele romane de pe cadranele ceasurilor de mână sunt cu ceva mai netradiționale decât cele arabe. Și totuși, și în ciuda acestui lucru, au în lumea ceasurilor o reprezentare bogată. Renumitul lor reprezentant este de exemplu brandul Fossil.

Cadranul ceasurilor aviator

Ceasurile aviator, cum sunt produse de exemplu de compania Zeppelin, pun accent deosebit pe ușurința citirii datelor de timp. Din acest motiv, cadranele ceasurilor aviator au de obicei cifrele analogice proeminente.

Cadranul ceasului destinat pentru scufundări

Cadranul ceasurilor de scufundare

Pentru cadranele ceasurilor de scufundare, care pot fi văzute de exemplu la mărcile Citizen sau Seiko, sunt caracteristici indecșii distinctivi. Pentru simplificarea orientării și a lizibilității, adesea sunt echipate și cu funcții fosforescente.

Cadranul cronograf

Cadranul ceasului poate conține și așa-numitele cronografe, resp. alarmele cronograf. În funcție de modelul ales, poate să conțină două sau trei.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole