Știți, ce exprimă impermeabilitatea ceasurilor?

Impermeabilitatea ceasurilor se distinge după mai multe criterii
Distribuiți
LinkedIn

Impermeabilitatea este o funcție, care la alegerea ceasurilor, reprezintă unul dintre cei mai importanți parametri. Se poate spune, că este dublu valabil în cazul persoanelor, care sunt relativ, destul de des, în contact cu apa. Cu acestea, nu ne referim doar la clasicul spălat pe mâini și efectuarea unui duș. Așadar, ce reprezintă impermeabilitatea ceasurilor?

Poate aveți un serviciu unde călătoriți cu autobuzul. În acest caz, uneori, nu puteți evita ploaia. Sau frecvent spălați vasele, ceea ce vă pune în contact cu apa, în mod regulat. Bineînțeles, există mult mai multe situații, când puteți intra în contact cu apa. Poate, că una dintre ele v-a și trecut prin minte, în baza experienței proprii. Indiferent, despre ce este concret vorba, în asemenea situații veți avea nevoie de ceasuri cu o anumită impermeabilitate. În caz contrar, de fiecare dată veți fi nevoiți să le dați jos de pe mână. Și nici acest lucru nu vă garantează 100%, că ceasul Dvs. nu va fi expus la apă sau umiditate. 

Conținutul articolului

Știți cum se distinge impermeabilitatea ceasurilor?

Ce este impermeabilitatea ceasurilor?

În termeni laici, impermeabilitatea ceasurilor indică în ce măsură sunt respectivele ceasuri asigurate împotriva pătrunderii apei sau a umezelii în sistemul intern. Asta înseamnă că, părțile ceasului, ca de exemplu carcasa, coroana, butoanele sau altele, nu trebuie să fie mai bine asigurate ca în cazul ceasurilor care nu rezistă la apă sau umezeală.

De reținut: Impermeabilitatea ceasurilor poate fi indicată în atmosfere (ATM), bari sau metri. De obicei este afișată pe carcasă, cadran sau pe spatele ceasului.

Cum poate fi impermeabilitatea ceasurilor?

În ceea ce privește cifrele concrete despre impermeabilitatea ceasurilor, pot fi găsite pe piață sub forma mai multor denumiri. Pe baza acestora, veți ști, dacă respectivul este un ceas impermeabil suficient pentru Dvs. În principiu, distingem: :

  • ceasuri cu impermeabilitate 3 ATM / 30 m
  • ceasuri cu impermeabilitate 5 ATM / 50 m
  • ceasuri cu impermeabilitate 10 ATM / 100 m
  • ceasuri cu impermeabilitate 20 ATM / 200 m
  • ceasuri cu impermeabilitate 50 sau 100 ATM / 500 sau 1000 m

Atenție! Dacă întâmplător, ceasul este rezistent până la 30 m, așadar au impermeabilitate la nivelul de 3 ATM, nu înseamnă cu vă puteți scufunda cu acel ceas la adâncimi de 30 m. Astfel de informații au doar caracter de alimentare. Impermeabilitatea ceasurilor se testează prin scufundarea în apă fără presiune – așadar nu la mână, nici în timpul înotului, nici la scufundare.

Ceasul bărbătesc Citizen cu impermeabilitate 10 ATM

Impermeabilitatea ceasurilor 3 ATM / 30 m

Unii producători de ceasuri afirmă, că în cazul ceasurilor cu impermeabilitate 3 ATM, puteți spăla vasele, eventual să intrați la duș. Precauția nu este niciodată suficientă și de aceea recomandăm să-l expuneți cel mult umidității din aer, cel mult la ploaie.

Impermeabilitatea ceasurilor 5 ATM / 50 m

Ceasurile cu impermeabilitate 5 ATM deja fără grijă pot fi purtate la mână când spălați vasele sau în timp ce faceți duș. Dar mai bine evitați să înotați cu el la mână sau să stați mult timp în apă.

Impermeabilitatea ceasurilor 10 ATM / 100 m

Impermeabilitatea ceasurilor 10 ATM poate fi considerată ca un standard destul de solid. Ceasurile, care dispun de ea sunt potrivite pentru orice sport nautic, scufundare fără echipament sau înot. Deși nu este vorba de ceasuri de scufundare, sunt ideale pentru vacanțele de vară la mare sau la malul lacului. 

Impermeabilitatea ceasurilor 20 ATM / 200 m

Modelele cu impermeabilitate 20 ATM deja pot fi deja descrise ca ceasuri de scunfundare. Cu toate acestea, nu le-am supraestima în mod inutil. Scufundări ușoare cu aparate de oxigen – sunt permise. Dar scufundările în adâncuri pot fi o problemă pentru astfel de ceasuri. 

Impermeabilitatea ceasurilor 50 sau 100 ATM / 500 sau 1000 m

Impermeabilitatea ceasurilor la nivelul de 50 până la 100 ATM este un parametru peste standarde. Cu astfel de valori sunt catalogate de obicei ceasurile de scufundare profesionale Citizen, eventual modelele de scufundare ale altor mărci.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole