Ceasuri cu NFC: Mai multe despre plățile fără contact cu ajutorul ceasurilor

Plata cu ajutorul NFC este convenabilă și rapidă
Distribuiți
LinkedIn

Căutam mărunțiș, scoteam carduri de plată, mai târziu telefoane mobile, iar astăzi ne atașăm la încheietura mâinii la terminalele de plată doar cu ajutorul ceasurilor. Ceea ce acum câțiva ani părea science-fiction este acum posibil datorită tehnologiei inteligente NFC. Cum funcționează de fapt? Care este diferența față de Bluetooth? Este securizat atunci când plătiți? Dacă și dumneavoastră vă gândiți la un ceas cu NFC, vă invităm să descoperiți secretul celor trei litere care sunt menționate din ce în ce mai des în legătură cu dispozitivele inteligente de purtat.

Conținutul articolului

Mai multe despre tehnologia NFC

NFC este o conexiune de înaltă frecvență, fără contact, care permite schimbul de date între două dispozitive până la o distanță de aproximativ 4 cm. Abrevierea a fost derivată din limba engleză. Near Field Communication, care se traduce prin comunicare pe distanțe scurte.

Din istoria NFC

Nu este surprinzător faptul că prima utilizare a tehnologiei NFC pentru plățile fără contact este asociată cu telefoanele mobile. Meritul pentru acest lucru revine companiei Nokia, care, împreună cu Sony și Philips, a fondat în 2005 așa-numitul Forum NFC. În același an, Nokia a introdus pe piață accesorii cu NFC pentru modelele 5140 și 3220. La acea vreme, telefoanele puteau fi deja utilizate pentru plăți fără contact.

Primul smartphone cu tehnologie NFC încorporată a fost Samsung Nexus S în 2010. Swatch și Visa au început să lucreze la plăți fără contact prin intermediul ceasurilor cu NFC în 2015.

Cu ajutorul tehnologiei NFC, puteți plăti în mod convenabil cu ajutorul ceasului vostru.

Ce este NFC?

NFC utilizează unde electromagnetice pentru a transmite date între două dispozitive. Tehnologia funcționează la o frecvență de 13,56 MHz. Transmiterea de date cu ajutorul NFC implică întotdeauna un emițător și un receptor. Emițătorul este activ și generează un câmp de frecvență radio care poate alimenta, de asemenea, dispozitive țintă pasive (dispozitive care nu au o sursă de energie proprie – de exemplu, autocolante NFC). Cu toate acestea, două dispozitive active pot comunica între ele și prin NFC.

Este tehnologia NFC mai bună decât Bluetooth?

La începuturile sale, NFC a fost considerat un concurent important pentru tehnologia Bluetooth, care se bucură de o tradiție îndelungată. Cu toate acestea, în cele din urmă, cele două lucrează unul lângă altul, fiecare cu propriile avantaje și aplicații.

Avantajul NFC este consumul redus de energie și posibilitatea de a-l utiliza și pentru dispozitive pasive. Viteza mare de împerechere este, de asemenea, în favoarea NFC.

Pe de altă parte, Bluetooth punctează la capitolul rază de acțiune și viteză de transmisie. Cu ajutorul acestei tehnologii, putem transfera date pe o distanță de câțiva metri la viteze de până la 2,1 Mbit/s. NFC, în schimb, poate atinge doar câțiva centimetri la viteze de până la 0,5 Mbit/s.

Cum funcționează ceasurile cu NFC?

Plățile NFC se bazează pe principiul tehnologic descris mai sus. Expeditorul activ este terminalul de plată, care transmite unde electromagnetice atunci când ceasul este apropiat, stabilind astfel comunicarea necesară pentru efectuarea plății. Pentru a putea efectua o plată fără contact, ceasul are nevoie de tehnologie NFC integrată și trebuie, de asemenea, să suporte un serviciu de plată.

Servicii de plată susținute de bănci

  • Apple Pay
  • Google Pay
  • Garmin Pay
  • Fitbit Pay
  • Xiaomi Pay

Sfat util: Nu este suficient să fie ceasul compatibil cu telefonul. Înainte de a cumpăra un ceas cu NFC, asigurați-vă că banca dvs. acceptă serviciul de plată utilizat de smartwatch-ul ales. În caz contrar, nu veți putea utiliza plățile NFC.

Cum se face plata cu un ceas cu NFC?

Dacă ați reușit să navigați cu succes prin gama largă de opțiuni de pe piață, dacă ați reușit să vă potriviți cerințele, capacitățile băncii și ale smartphone-ului dumneavoastră și dacă ați ales ceasul inteligent potrivit, configurarea plăților NFC va fi un fleac. Chiar înainte de a atașa ceasul la terminal, trebuie să vă înregistrați cardul de plată prin intermediul serviciului de plată pe care îl utilizați. Procedura de autorizare este individuală pentru fiecare serviciu în parte. Întregul proces este ușor de utilizat.

Datele voastre vor fi protejate prin tokenizare și, de regulă, printr-un cod din patru cifre, pe care trebuie să îl introduceți la fiecare primă plată într-o anumită zi. Deoarece comunicarea dintre terminalul de plată și ceasul cu NFC se realizează pe o distanță foarte scurtă, este eliminat riscul ca un alt dispozitiv să fie conectat. Prin urmare, plățile NFC sunt considerate extrem de sigure.

Ce ceasuri smart acceptă NFC?

După cum am menționat mai sus, producătorii de ceasuri acceptă plățile NFC prin diverse servicii. Printre produsele vedetă se numără Apple Watch, care permite efectuarea de plăți fără contact prin Apple Pay. Ceasurile cu NFC de la Samsung funcționează cu Google Pay, la fel ca și Suunto sau Fossil. La rândul lor, popularele ceasuri smart Garmin utilizează propriul Garmin Pay.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole