Ceasuri de buzunar: Scurtă istorie și fapte interesante

Ceasurile de buzunar sunt predecesoarele ceasurilor de mână.
Distribuiți
LinkedIn

Ceasurile de buzunar sunt predecesorul ceasurilor de mână. În prezent sunt îndrăgite în special de colecționari și fanii stilului retro, iar acest lucru datorită aspectului unic. Să ne uităm împreună la scurta lor istorie. De unde au apărut și ce fel de tipuri de ceasuri de buzunar există.

Conținutul articolului

Primele ceasuri de buzunar

Primul ceas de buzunar a fost conceput de Peter Henlein încă în anul 1510. În acea vreme, însă, ceasurile de buzunar nu se purtau în buzunar, dar erau agățate la gât ca și pandantiv pe lănțișor. Acest lucru s-a datorat faptului, că deși ceasurile erau compacte, însă erau fără vreo formă și unghiulare – așadar nu încăpeau în buzunar. Abia în secolul al 17-lea, designul acestor ceasuri a fost prelucrat și așa a apărut primul ceas de buzunar.

Popularitatea crescută a ceasurilor pentru buzunar

Ceasurile de buzunar au fost popularizate de Charles al II-lea din Anglia, care a fost unul dintre primii care a început să-și atașeze ceasul la buzunarul vestei. În acea vreme era legat în principal de modă. Datorită acestui fapt au început ceasurile de buzunar să fie purtare și în Italia, America și întreaga Europă. Popularitatea ceasurilor de buzunar a crescut și mai mult în secolul al 18-lea, când au început să fie fabricate modele mai complexe, cu diamante și ca bijuterie scumpă, pe care și-o putea permite doar elita.

De interes: Dezavantajul ceasurilor de buzunar a fost în acea vreme lipsa de acuratețe. Aveau doar indexul orei. Acest lucru s-a schimbat, când i s-a adăugat și indexul minutelor.

Primele ceasuri de buzunar au servit în principal ca un principal accesoriu de modă

Ceasurile de buzunar disponibile pentru publicul larg

Datorită producției de masă și noilor tehnologii, în secolul al 19-lea, au fost ceasurile de buzunar disponibile și pentru publicul larg. Dar nu era vorba doar de ceasuri de buzunar pentru bărbați. Erau îndrăgite și în rândul femeilor – acest lucru până la primul război mondial, când datorită caracterului practic au fost înlocuite de ceasurile de mână. 

Interesant este faptul că, până în anul 1865, compania American Watch Company a produs mai mult de 50 000 de ceasuri de buzunar fiabile. 

Tipuri de ceasuri de buzunar

Există mai multe tipuri de ceasuri de buzunar, care se deosebesc prin design și mecanism. 

Designul ceasurilor de buzunar

Fie că este vorba de cele de damă sau ceasuri de buzunar pentru bărbați, puteți să vă alegeți dintre următoarele tipuri:

  • open face – ceas de buzunar cu cadran deschis,
  • full hunter – ceas cu o unicată protecție exterioară a cadranului,
  • half hunter – ceas de buzunar cu o carcasă de protecție pe partea din față,
  • half double hunter – ceas de buzunar cu o carcasă de protecție pe partea din față și spate,
  • double hunter – ceas dublu de buzunar cu o carcasă de protecție pe cadran și carcasă care se deschide pe partea din spate,
  • pendant watch – destinate femeilor.

Adesea ne putem întâlni cu ceasuri de buzunar cu o carcasă aurie, argintie sau rosegold.

Designul ceasurilor de buzunar poate să difere

Mecanismul ceasurilor de buzunar

Pe lângă parametri menționați mai sus putem clasifica ceasurile de buzunar și în funcție de unitatea lor:

  • ceasuri de buzunar mecanice, care sunt mai mult vintage,
  • ceasuri de buzunar quartz, care sunt mai precise.

Mărcile ceasurilor de buzunar

Și în prezent multe mărci de renume mondial, care produc și ceasuri de buzunar, sunt angajate în producția de ceasuri de buzunar. Înainte de toate este vorba de companii precum Tissot, Perseo, Mondaine sau Royal London. Merită, însă, menționate și ceasurile Omega,  Breguet, Vacheron Constantin și Patek Philippe.

De interes: Printre cele mai scumpe ceasuri de buzunar, care au fost vândute vreodată la licitație, aparține modelul Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A-010. Prețul lui s-a ridicat la aproximativ 31 de milioane de euro.

Ceasurile de buzunar în prezent

Adevărul este, că accesoriile de modă tradiționale sunt treptat înlocuite de tehnologiile moderne și ceasurile de modă fashion. Și în ciuda acestui fapt, sunt ceasurile de buzunar percepute ca un accesoriu de modă elegant și totodată luxuriant, care reprezintă o materializare a modei, eleganței și a stilului. 

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole