Ceasuri Quartz: Cunoașteți istoria lor?

Mecanismul cu baterie (Quartz) face parte printre cele mai frecvente în lumea ceasurilor.
Distribuiți
LinkedIn

În prima jumătate a secolului 20, oamenii nici nu știau să-și imagineze așa ceva. Dar în anul 1969 inimaginabilul a devenit realitate. Când pentru prima dată, ceasurile quartz, au fost prezentat lumii. Cunoașteți istoria lor? Și în plus, știți concret ce sunt ceasurile quartz? Toate informațiile esențiale le veți afla în rândurile următoare.

Conținutul articolului

Ce este un ceas cu quartz?

Pe scurt, simplu și concis – ceasurile cu quartz sunt ceasuri alimentate cu baterie. Sunt un fel de contraparte al ceasurilor mecanice, față de care pot măsura timpul mult mai precis – cu o abatere semnificativ mai mică.

Ceasurile quartz sunt alimentate cu baterie

Cum funcționează ceasurile quartz?

În interiorul mecanismelor quartz se află un oscilator bazat pe rotirea regulată și stabilă a cuarțului. Tocmai oscilatorul amintit are rolul de a asigura acuratețea ceasurilor quartz. Oscilează la o frecvență mult mai mare decât mecanismele ceasurile mecanice .

Sfatul nostru pentru ceas quartz pentru bărbați: Casio Edifice EFV-550P-1AVUEF

Ceas quartz – istoria

Pentru istoria ceasurilor quartz trebuie să mergem până în secolul 20. Cu această idee a venit pentru prima oară marca elvețiană Longines. Dar de realizat a reușit abia revoluționara companie Seiko, care este foarte cunoscută pentru invențiile și inovațiile în întreaga lume.

Primul ceas Quartz din lume
Sursa: https://www.seikowatches.com/

1969 – primele ceasuri quartz

Primul ceas quartz a purtat numele Seiko Astron. În industria orologeriei au cauzat ad litteram o revoluție. Nu degeaba perioada care a început cu prezentarea lor, este denumită criza cuarțului. Ceasurile alimentate cu baterie în comparație cu cele mecanice tradiționale nu numai că erau semnificativ mai ieftine, dar totodată mai durabile și exacte. Toleranța ceasurilor Seiko Astron a fost de doar 0,2 secunde pe zi, cu care modelele mecanice nu reușeau să concureze. Iar când la acestea s-a adăugat menționatul preț mic al ceasurilor quartz, mărcile elvețiene de ceasuri au avut o problemă reală. 

Aceasta s-a reflectat în activitatea mărcii Seiko de pe piață. La un an de la prezentarea inovației revoluționare, compania Seiko a exportat în străinătate mai mult de 10 milioane de ceasuri quartz. Iar acest lucru a avut pentru producătorii de atunci, consecințe existențiale. Interesant este că cererea ceasurilor cu baterie nu a scăzut nici cu trecerea timpului. Ținând cont că, în comparație cu cele mecanice, erau mai ieftine, mai durabile și mai precise, publicul larg nu avea niciun motiv să nu le cumpere. Și astfel, compania Seiko a exportat în lume, în anul 1985, până la aproximativ 125 de milioane. 

Sfatul nostru pentru ceas quartz damă: Festina Mademoiselle 16719/1

Sfatul nostru pentru un ceas quartz fiabil - Festina 16719/1

Cele mai importante lucruri, pe care ar trebui să le cunoașteți despre ceasurile quartz

Percepția ceasurilor quartz de publicul larg este adesea greșită. De aceea adăugăm în rândurile următoare răspunsuri la întrebările frecvente legate de menționatele ceasuri cu baterie.

Ce înseamnă inscripția quartz de pe ceas?

Inscripția quartz de pe ceas înseamnă modul mecanismului ceasului. Mai concret, în cazul acestor ceasuri este vorba de ceasuri alimentate de baterie. 

Quartz este o marcă de ceasuri?

Nu, quartz nu este marcă de ceasuri. Mulți oameni, însă, cred acest lucru, dar quartz este exclusiv doar un mod al mecanismului ceasului. Aceste concepții greșite, într-o oarecare măsură se datorează și producătorilor ceasurilor ieftine fără marcă, care pe cadranelele modelelor sale plasează la scară largă denumirea QUARTZ. Și în acest caz, mulți oameni consideră că quartz este marca ceasurilor. 

Sunt scumpe ceasurile quartz?

Bineînțeles, printre ceasurile quartz puteți regăsi și produse scumpe, resp. mai scumpe. În comparație cu ceasurile mecanice obișnuiesc să fie, însă, mai ieftine.

Ceasurile quartz au nevoie de baterie?

Deoarece ceasurile quartz reprezintă ceasurile alimentate de baterie, atunci în mod categoric au nevoie de baterie pentru a funcționa.

Au ceasurile quartz ceva dezavantaje?

Ar fi foarte greu de găsit dezavantaja le ceasurile quartz. Poate că singurul dezavantaj al ceasurilor cu baterie este bateria în sine, care în timp necesită înlocuirea de către un expert. Și în plus, spre deosebire de ceasurile mecanice, ceasurile quartz nu au un potențial atât de mare de colecționare.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole