Cum colecționăm ceasuri: primii pași către colecția voastră privată de ceasuri

Vă învățăm, cum să colecționați ceasuri
Distribuiți
LinkedIn

Există multe motive pentru a începe să colecționezi ceasuri și există, de asemenea, multe ceasuri care așteaptă să fie colecționate. Un ceas de calitate este un accesoriu de modă atemporal, o bună oportunitate de investiție și are un potențial excelent de a deveni o moștenire de familie. Colecționarea ceasurilor este complicată, plictisitoare, dar plină de satisfacții din toate punctele de vedere. Există nenumărate ceasuri, mărci, stiluri și căi de a intra în lumea colecționarilor. Fiecare pasionat de cronometrare ia o direcție diferită atunci când își asamblează „cufărul cu comori horologice”. Așa că, atunci când ne pregătim să vă spunem cum să colecționați ceasuri, nu putem decât să schițăm regulile pe care ar trebui să le urmați în călătoria dumneavoastră.

Conținutul articolului

Înainte de a începe să vă construiți colecția de ceasuri

Poate că dețineți un ceas de calitate și poate că nu dețineți încă unul. Deci sunteți un relativ nou-venit și, înainte de a vă lansa într-o pasiune pentru cumpărături, faceți-vă timp să vă pregătiți cu onestitate.

Extindeți-vă orizonturile

Sunt multe lucruri pe care trebuie să le învățați despre ceasuri. Aflați care sunt diferențele dintre mișcările mecanice și cele cu cuarț, învățați despre principalele tipuri de ceasuri, cunoașteți modelele emblematice de pe piața actuală și modelele iconice care au influențat restul industriei. Intră în istorie, dar ține-te la curent și cu tendințele actuale. Citiți reviste, reviste online, ascultați podcast-uri, urmăriți videoclipuri și forumuri de discuții. Dacă vrei să mergi pe calea clasică și ești tentat de retro sau vintage, caută informații și în cărți. Mergeți la un magazin de ceasuri, răsfoiți ofertele și încercați un ceas care vă atrage atenția. Nu încetați niciodată să vă extindeți orizonturile. Lumea orologeriei este fascinantă.

Intră în comunitățile de ceasornicari

Nu ești singurul care tocmai a căzut în pasiunea de colecționar și se gândește cum să colecționeze ceasuri. Alăturați-vă grupurilor, alăturați-vă forumurilor, căutați rețele de colecționari de ceasuri.  Împărtășiți-vă întrebările și ideile cu alți colecționari. Încercați să învățați cât mai multe de la cei mai experimentați, dar căutați și inspirație de la noii veniți care probabil se vor confrunta cu dileme similare cu ale voastre.

Stabiliți un buget

Ai putea să-ți risipești toate economiile pe câteva piese rare. Cu siguranță nu ați fi primul colecționar care face acest lucru. Cu toate acestea, vă recomandăm să vă repartizați achizițiile pe o perioadă de timp, respectând un buget stabilit. De asemenea, stabiliți cât de des vă veți cumpăra următorul ceas și în ce plafoane financiare vă veți încadra.

Sfat util: Cumpărați întotdeauna un singur ceas pentru o anumită perioadă de timp. Printre altele, acest lucru vă va da șansa de a trăi cu ceasul pe care îl aveți deja. Fiecare ceas nou vă va învăța ceva și poate vă va duce călătoria de colecționare într-o direcție nouă, diferită.

Găsește-ți propria pasiune orologieră

Imaginați-vă călătoria de colectare ca o ascensiune spre vârf. Veți începe de la tabăra de bază și, pe măsură ce urcați mai sus, aria dumneavoastră de interes se va restrânge treptat până la un singur obiectiv râvnit. Păstrați-vă o minte deschisă și permiteți ceasului să vă vorbească.

Dacă vă interesează istoria, poate începeți cu ceasuri vintage. Fanii sportului vor fi probabil atrași la început de modelele sportive durabile. Dacă vă place filmul, veți căuta ceasuri care au jucat pe marele ecran. Sau vei colecționa ceasuri din anii 1960, ceasuri de aviație, modele retro care și-au schimbat culoarea odată cu trecerea timpului, ceasuri franțuzești sau de calitate elvețiană. Unii colecționari se concentrează pe anumite mărci. Unele dintre cele mai accesibile și mai ușor de colecționat includ Seiko, Casio sau Tissot. Alții preferă materiale interesante, cadrane tematice, ceasuri de buzunar, ceasuri de damă calitative sau gadgeturi tehnice revoluționare din diferite epoci. Alegerea vă aparține.

Colecția de ceasuri

Cum se colecționează ceasuri

Și ajungem la propriu-zisa construcție a colecției de ceasuri. Cum să începi, de unde să cumperi, cum să ai grijă de ceasurile tale? Sunt sigur că veți avea o mulțime de alte și alte întrebări. Vom răspunde acum la câteva dintre ele.

Pasul unu: Cumpărați un ceas emblematic

Indiferent de domeniul dumneavoastră de interes, începeți să vă construiți colecția pe o bază solidă. În primul rând, alegeți cu adevărat un ceas emblematic. O piesă care va constitui piatra de temelie a colecției dvs. și despre care într-o zi veți spune cu mândrie: „Acesta a fost primul meu ceas„.

O icoană poate fi un ceas care a stabilit cursul pentru o anumită ramură, chiar dacă mică, a orologeriei. Alegeți un ceas care are în spate o îndelungată istorie a mărcii, sugerând fiabilitate. Nu ezitați să începeți cu un ceas modern, dar de calitate. Deși ceasurile vechi originale sunt extrem de valoroase, să te inițiezi în acest domeniu este foarte complicat. Calitatea falsurilor din ziua de azi este extrem de ridicată și există chiar piese originale care au fost modificate cu piese de schimb, pierzându-și astfel valoarea. Ca începător, nu ai practic nicio șansă să știi care este diferența.

Mergeți în adâncime, nu în lățime

Industria orologeră este prea vastă pentru a o acoperi în toată diversitatea sa. Pentru a fi un colecționar cu adevărat de succes, concentrați-vă pe domeniul dumneavoastră de interes. Aceasta este singura modalitate de a crea ceva special, o colecție coerentă și unică. Odată ce vă îndrăgostiți cu adevărat de genul vostru, ceasurile de pe lista voastră de dorințe vor crește exponențial.

Nou sau la mâna a doua?

Este foarte probabil să puneți piatra de temelie a colecției Dvs. cu un nou ceas de la un comerciant de încredere. Astfel, veți evita riscurile descrise mai sus. Puteți încerca să cumpărați de la un magazin de încredere din cărămidă și mortar, unde puteți proba ceasurile, ca să spunem așa, sau puteți alege un magazin electronic dovedit, care vă poate oferi o gamă mult mai largă de ceasuri.

Prin extinderea colecției de ceasuri, veți descoperi rapid că achizițiile la mâna a doua sunt inevitabile. Există două motive simple pentru care colecționarii pasionați cumpără ceasuri vechi. În primul rând, unele modele nu mai sunt în producție și, prin urmare, cumpărarea la mâna a doua este singura modalitate de a le introduce în colecția dumneavoastră. Și în al doilea rând: prețul. Cumpărarea la mâna a doua înseamnă că veți putea adăuga la colecția dvs. modele pe care nu vi le-ați putea permite niciodată de pe tejgheaua unui magazin.

Colecționarea ceasurilor nu trebuie să fie apanajul mărcilor de lux

A se purta sau a nu se purta?

Păstrați-vă colecția de ceasuri într-un loc uscat, întunecat și răcoros. Chiar dacă aveți chef să le expuneți într-o vitrină de sticlă, protejați-le de lumina directă a soarelui. Dacă le puneți într-un sertar, acestea nu ar trebui să se atingă între ele pentru a evita zgârierea lor.

Și aici intervine întrebarea dacă să porți sau nu un ceas din colecție. Unii colecționari își poartă ceasurile mai ales la ocazii speciale, alții le lasă la vedere pentru a preveni deteriorarea accidentală. Dacă doriți să vă purtați ceasul în mod regulat, ar trebui să țineți cont de acest lucru atunci când cumpărați și vă construiți colecția. Nu toate piesele de colecție sunt potrivite pentru a fi purtate.

Pe măsură ce colecția dvs. crește și vă adânciți tot mai mult în lumea diversă a orologeriei, veți descoperi că întrebarea despre cum să colecționați ceasuri este una la care numai dvs. puteți răspunde cel mai bine. Înconjurați-vă de ceasuri pe care le veți iubi. Asigurați-vă că stilul lor vi se potrivește, că se potrivesc încheieturii dumneavoastră și că povestea lor vă poate fascina. Colecționați ceasuri de care veți fi pasionați.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole