Despre începuturile ceasurilor Prim și ruptura lor ulterioară

Ceasul Prim din producția companiei MPM Quality
Distribuiți
LinkedIn

Ceasurile Prim sunt un fel de mândrie a producției industriale cehe. Piatra de temelie pentru construcția lor a fost pusă deja în prima jumătate a secolului 20. La momentul respectiv nimeni nu avea nici idee că, marca Prim, cu trecerea timpului se va „rupe“.

Conținutul articolului

Din istoria mărcii Prim

Începutul mărcii Prim ca atare este considerat anul 1946. Tocmai atunci a apărut în Liberec Cehia (în acea vreme Cehoslovacia) întreprinderea Chronotechna, care 2 ani mai târziu s-a extins cu o filială Chronotechna Šternberk v Novém Měste nad Metují.

Primele ceasuri Prim din anul 1954

Primul design al ceasurilor Prim a văzut lumina zilei în anul 1952 și a fost într-o continuă evoluție. Ca urmare a acestor evenimente a apărut primul ceas Prim – mai concret în anul 1954. Era vorba de 5 prototipuri, care purtau denumirea de Spartak. Cu toate acestea, producția în serie a ceasurilor Prim a început abia în anul 1957.
 

Ați știut că, odată cu începerea producției de serie menționate din anul 1957, Cehoslovacia de atunci se clasa printre puținele 12 de țări, care erau capabile să acopere producția de ceasuri pentru întreaga lume?

 
Logo-ul companiei Prim din anul 1956

Sursa: https://www.prim.cz/cz/o-znacce-prim/

Problemele ceasurilor Prim din anul 1994

Deși marca Prim inclusiv logo-ul ei au fost deținutu în secolul trecut de mai sus menționata Chronotechna, de producția ceasurilor originale Prim s-a ocupat compania ceasornicăriei Elton din Nové Město nad Metují. După anul 1989 s-a ajuns la privatizarea întreprinderii Chronotechna, care a culminat ulterior în probleme existențiale.

Ceasurile Prim au fost nevoite ca în anul 1994 să oprească producția. Mai mult de atât, ca să nu fie suficient, ceasornicăria Elton a avut ulterior neînțelegeri cu succesorul Chronotechna, compania Eutech, în urmă cărora a dus în anul 2001 la vânzarea mărcii Prim către compania MPM-Quality. Tocmai de aceea astăzi puteți nimeri pe două tipuri de ceasuri Prim, între care au loc dispute nesfârșite și procese.

Ceasul Prim în prezent

Ceasornicăria Elton din Nové Město nad Metují pregătește un ceas luxuriant pe măsura prețului corespunzător, deși aproape toate componentele și le produce aproape sub același acoperiș în Republica Cehă.

MPM Quality cu sediul în localitatea cehă Frýdek-Místek lucrează cu componente de import din străinătate și vinde ceasuri mecanice accesibile la preț. În oferta mărcii Prim de la MPM-Quality puteți găsi pentru copii, femei dar și ceasuri pentru bărbați.

De interes: În timp ce MPM-Quality folosește sigla inițială la ceasurile Prim, ceasornicăria Elton folosește logo-ul „PRIM Manufacture 1949“ și un logo mai nou.

Despre ceasurile din atelierul ceasornicăriei Elton

Producția de ceasuri a companiei Elton are loc într-o fabrică, unde se efectuează aproape o mie de operațiuni cu peste 130 de componente individuale. Rezultatul este un ceas original cu acționare mecanică, care este un simbol al calității și o dovadă a măiestriei ceasornicarilor cehi. 99% dintre componentele amintite și le produce Elton pe plan intern. Cu o astfel de producție de ceasuri cu acționare mecanică se pot mândri mai puțin de 10 fabrici din întreaga lume, pagina oficială a ceasornicăriei Elton.
Prima fabrică de ceasuri marca Prim din Nové Město nad Metují

Sursa: https://www.prim.cz/en/elton-hodinarska-85576/

Fabrica de primele ceasuri cehoslovace - Prim

Despre ceasurile din producția MPM-Quality

Compania MPM-Quality suferă de profesionalism, calitate și originalitate. Conceptul de originalitate este pentru ea la fel de important ca și calitatea în sine, care este direct încorporată în numele companiei. Noile colecții de ceasuri din producția MPM-Quality sunt create în colaborare cu excelenții designeri cehi și specialiștii nu doar pentru modelele moderne dar și cele retro. Utilizarea noilor tehnologii și materiale este ceva firesc. Ceasurile mecanice Prim sunt proiectate, finalizate și testate în Republica Cehă, pagina oficială MPM-Quality.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole