Luminescența: Tehnologie, datorită căreia vedeți ora chiar și noaptea

Luminescența ceasurilor
Distribuiți
LinkedIn

Aflarea orei chiar și în întunericul complet este acum o realitate absolută a vieții. Nu aveți nevoie de o sursă de lumină externă sau de un telefon mobil. Purtați doar un ceas clasic la încheietura mâinii. Chiar și cele mai simple modele sunt deja echipate cu o tehnologie denumită luminescență. Dar drumul spre lumină în industria orologeră a fost departe de a fi ușor. În rândurile următoare veți citi mai multe despre aceasta și veți afla, de asemenea, cum funcționează luminescența în ceasurile moderne.

Conținutul articolului

Din istoria sumbră a luminescenței: Cum mâinile luminiscente au făcut victime

Cerința de a citi ora în întuneric a venit, ca multe alte motivații ale industriei orologiere, din necesitățile armatei la începutul secolului XX. Materialul luminescent, la acea vreme, era aplicat manual pe cadranele și pe mâinile ceasurilor. Această muncă era apanajul femeilor calificate din clasa muncitoare. Unele dintre ele au început chiar să își aplice substanța luminoasă pe unghii.

La acea vreme, radiul amestecat cu sulfură de zinc era folosit ca sursă de lumină. Se spunea că simpla utilizare a ceasurilor cu înveliș radioactiv nu era dăunătoare pentru sănătate. Cu toate acestea, muncitoarele au început să sufere de anemie, fracturi frecvente, necroze ale maxilarelor, iar unele femei chiar și-au pierdut viața.

Indicatoare și arătătoare luminescente la ceasuri

De la radiu la materiale mai sigure

Utilizarea radiului în industria orologieră a fost limitată doar treptat. În anii 60 a secolului 20, materialul radioactiv era încă folosit, dar numai o sutime din cantitatea inițială era aplicată pe mâinile luminescente. În anul 1968, utilizarea sa a fost complet interzisă.

Radiul a fost înlocuit în orologerie cu tritiul. Deși era tot un material radioactiv, utilizarea sa era mult mai sigură. Tritiul funcționa pe același principiu ca și predecesorul său. Pe măsură ce se dezintegra treptat, erau eliberați electroni care activau strălucirea sulfurii de zinc. Abia în anii 90 a secolului trecut, tehnologiile de luminescență mai sigure, care sunt utilizate și astăzi, au înlăturat acest material de pe piață.

Cum funcționează astăzi luminescența

Ceasurile cu luminescență de astăzi strălucesc de obicei datorită uneia dintre cele trei tehnologii: electroluminescență, fotoluminescență sau radioluminescență. Nu s-a renunțat complet la utilizarea tritiului, dar tehnologia cu care lucrează ceasornicarii de astăzi a fost transformată semnificativ.

Electroluminescență

Electroluminescența are nevoie de un curent electric care să treacă prin stratul de fosfor pentru a funcționa. Prin urmare, este utilizată la ceasurile cu cuarț. În spatele cadranului, se plasează un panou de sticlă sau de plastic acoperit cu un fir electric și fosfor. Când se apasă butonul, se eliberează un curent electric care declanșează reacția fosforului și cadranul se aprinde.

Deși electroluminescența este domeniul ceasurilor digitale, ea este utilizată în modelele analogice, de exemplu de Timex sub marca Indiglo, precum și în ceasurile Casio la prețuri accesibile.

Fotoluminescența

Fotoluminescența utilizează un material fotoluminescent non-radioactiv, cum ar fi aluminatul de stronțiu, aplicat pe cadran și pe mâinile ceasului. Acesta trebuie „încărcat”, de preferință de lumina soarelui. În acest proces, materialul fotoluminescent absoarbe fotoni, pe care apoi îi emite treptat în întuneric. Datorită acestora ceasul luminează. Dezavantajul este că ceasul poate străluci doar timp de aproximativ șapte ore fără a fi expus la lumină.

Fotoluminescența este cea mai frecvent utilizată sursă de iluminare din spate a ceasurilor și este, de asemenea, una dintre cele mai frecvente complicații ale ceasurilor. A fost introdusă pe piață de marca elvețiană Super-LumiNova în anii 90 a secolului trecut. Unii producători, cum ar fi Seiko sau Rolex, folosesc propriile alternative de luminescență bazate pe acest principiu.

Radioluminescența

Ultima tehnologie de iluminare din spate a ceasurilor funcționează în mod similar cu tehnologia bazată pe tritiu din trecut. Cu toate acestea, este utilizat sub formă gazoasă, închisă în tuburi de sticlă borosilicată acoperite cu un strat de fosfor în interior. Pe măsură ce tritiumul se dezintegrează, el eliberează electroni care activează fosforul. Deși tritiul este radioactiv, în această formă nu prezintă practic niciun risc pentru purtătorul ceasului.

Această luminescență este folosită cel mai frecvent la ceasurile de sport. Cele mai renumite ceasuri luminoase pe acest principiu sunt oferite de marca Luminox.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole