Cum puteți folosi un ceas analogic ca busolă?

Știați că vă puteți folosi ceasul analogic ca busolă?
Distribuiți
LinkedIn

Cu un ceas analogic și o vedere bună la soare, veți găsi întotdeauna nordul. În articolele noastre v-am arătat de mai multe ori că ceasurile clasice de mână sunt mai mult decât un simplu cronometru. Un accesoriu de modă elegant, un mijloc de autoprezentare și, adesea, o investiție valoroasă sau o piesă de colecție. Dar știați că un ceas analogic clasic poate fi folosit ca o busolă? Nu ne referim la un ceas cu busolă în echipament funcțional, despre care vom vorbi și în rândurile următoare. S-ar putea să fiți surprins să aflați că orice ceas analogic de la încheietura mâinii vă poate ajuta să găsiți nordul.

Conținutul articolului

Ceas analogic ca busolă

Pentru început, pentru o înțelegere generală, să clarificăm ce este un ceas analogic. Este un ceas de mână, care utilizează ace și o scală de douăsprezece cifre pentru a afișa ora – un cadran. Pe lângă ceasuri analogice, începând cu anii 1970, putem găsi pe piață și ceasuri digitale care afișează ora prin intermediul unui afișaj digital. Ceasurile digitale clasice însă nu vă vor orienta pe teren.

Instrucțiuni: Ceas analogic ca busolă în emisfera nordică

Pentru a găsi în mod sigur nordul cu ceasul de mână, acesta trebuie setat cu precizie. A doua condiție este o vedere către soare. În timp ce o busolă clasică folosește un câmp magnetic pentru a orienta indicatorul, un ceas are nevoie de soare pentru a se orienta.

 1. Găsiți un loc cu vedere bună la soare.
 2. Scoateți ceasul de la încheietura mâinii și țineți-l orizontal la sol.
 3. Îndreptați acul orei spre soare.
 4. Găsiți centrul dintre acul orei și ora 12 pe cadran – acea direcție este spre sud.
 5. Găsiți punctul de pe cadranul ceasului care este exact opus sudului – acea direcție este spre nord.

   

Ceas analogic ca busolă dacă aveți setată ora de vară

În timpul orei de vară, ceasul este setat cu o oră înainte în comparație cu reglarea sistemului de măsurare a orei (ceasul este comutat, de exemplu, de la ora 2 la ora 3 atunci când treceți la ora de vară). Dacă doriți să utilizați ceasul ca o busolă precisă, trebuie să luați în considerare această abatere.

Veți urma instrucțiunile de mai sus, dar în loc de ora 12 pe cadranul ceasului, veți folosi ora 1. Așadar, veți căuta punctul median dintre acul orei îndreptat spre soare și ora 1 – această direcție este spre sud. Nordul este întotdeauna exact opus sudului – punctul opus de pe cadranul ceasului arată din nou spre acesta.

Instrucțiuni: Ceas analogic ca busolă în emisfera sudică

Un ceas analogic va servi ca busolă și în emisfera sudică în aceleași condiții. În metoda pe care o cunoașteți deja, pur și simplu schimbați punctele cardinale. Prin urmare, veți proceda după cum urmează:

 1. Găsiți un loc cu vedere bună la soare.
 2. Scoateți ceasul de la încheietura mâinii și țineți-l orizontal la sol.
 3. Îndreptați acul orei spre soare.
 4. Găsiți centrul dintre acul orar și ora 12 pe cadran – acea direcție este spre nord.
 5. Găsiți punctul de pe cadranul ceasului care este exact opus nordului – acea direcție este spre sud.
 

Pe scurt despre ceas cu busolă

Dacă sunteți un pasionat de activități outdoor, s-ar putea să vă doriți un ceas cu funcția de busolă. Desigur, există multe modele pe piață, în cea mai mare parte ceasuri outdoor și robuste, care au o busolă integrată. Aveți trei opțiuni din care să alegeți.

Ceas analogic cu busolă pe lunetă rotativă

Busola de pe luneta rotativă utilizează o procedură similară, așa cum este descris mai sus, adică orientarea în funcție de soare, pentru a determina punctele cardinale. După ce ați găsit punctul central între acul orei și ora 12, trebuie să rotiți luneta pentru a plasa indicatorul S (sud) în această poziție. Puteți citi apoi celelalte puncte cardinale de pe perimetrul telescopului.

Ceas analogic cu busolă clasică

O altă opțiune este un ceas cu busolă, care utilizează câmpul magnetic al pământului pentru orientare. De obicei, aceasta este încorporată în ceas ca parte a cadranului sau busola este glisată de sub cadranul ceasului (de exemplu, la unele ceasuri Wenger).

Ceas digital cu busolă

Unele ceasuri digitale sunt echipate cu așa-numita busolă electronică, care utilizează senzori electronici pentru a măsura câmpurile magnetice. Astfel de busole au o abatere de măsurare puțin mai mare în comparație cu cele analogice clasice. În plus, unele afișează direcția digital, adică folosind cifrele 1-360, ceea ce poate complica vizualizarea corectă a direcției în teren pentru utilizatorii de ceasuri cu busolă.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole