Ceas de curse: accesoriul exclusivist al unui pasionat de automobilism

Ceasurile de curse sunt o categorie populară de ceasuri pentru bărbați
Distribuiți
LinkedIn

Precizie și acuratețe. Doi parametri fundamentali în care sporturile cu motor și orologeria se intersectează, dar care nu sunt nici pe departe singurele suprapuneri dintre aceste industrii interesante. Mașinile rapide și ceasurile de lux au o lungă istorie împreună. Cursele de automobile depind de o cronometrare precisă, iar mai mult de un ceas de calitate și-a găsit inspirația în estetica mașinilor de curse. Știți cum au luat naștere ceasurile de curse, ce le face deosebite și ce mărci se mândresc cu modele iconice din lumea automobilismului? Vă prezentăm ceasurile piloților.

Conținutul articolului

Povestea ceasurilor de curse

Atât automobilele, cât și ceasurile sunt rezultatul unei măiestrii și al unei inginerii uimitoare, așa că nu este surprinzător faptul că istoriile lor se întrepătrund în multe puncte. În zilele dinaintea cronometrării electronice, piloții recurgeau la cronografe și tahimetre, pe care le legau la încheietura mâinii.

Începuturile comune ale sporturilor cu motor și ale ceasurilor auto

Prima cursă automobilistică din istorie, desfășurată în 1894 între Paris și Rouen, a fost afectată de probleme legate de cronometrarea inexactă. Ulterior, în 1902, a avut loc o cursă în Florida, unde celebrul Malcolm Campbell a ocupat primul loc. A doborât de patru ori recordul de viteză pe uscat de atunci, purtând la încheietura mâinii un ceas Rolex Oyster. Marca Rolex a profitat de moment și a produs Rolex Dayton, unul dintre cele mai emblematice ceasuri de curse din toate timpurile.

Celebrele ceasuri de curse

Ulterior, ceasuri pentru automobile de succes au fost produse și de Omega, Chopard și Graham. Cu toate acestea, nicio marcă nu este atât de apropiată de sporturile cu motor precum TAG Heuer. Celebrul ceas Monaco pe care Steve McQueen l-a purtat la încheietura mâinii la Le Mans în 1971 provine tot de la producătorul elvețian. Modelele exclusive ale colecției de ceasuri Carrera din același atelier au fost purtate de vedete din lumea curselor, cum ar fi David Coulthard, Kimi Räikkönen, Fernando Alonso sau Lewis Hamilton.

Prezentul ceasurilor de curse

În epoca actuală a sistemelor moderne și precise de cronometrare a timpului, statutul ceasurilor de curse s-a schimbat semnificativ. De la o piesă de echipament foarte necesară pentru piloții de mașini, a devenit un accesoriu exclusivist care aduce un omagiu industriei auto, sporturilor cu motor și vechilor vremuri de curse. Ceasurile de curse sunt fixate la încheieturile nu numai ale piloților de succes, ci și ale iubitorilor de sporturi cu motor și de automobilism.

Prin ce se caracterizează ceasurile de curse?

Deși ceasurile de curse sunt acum mai mult o chestiune de prestigiu decât un echipament sportiv, ele și-au păstrat unele dintre caracteristicile lor distinctive:

  • cadran distinctiv cu contrast ridicat,
  • cronograf,
  • scara tahimetrică.

Interesant este faptul că ceasurile de curse originale aveau o carcasă înclinată, ceea ce făcea posibilă citirea orei fără a lua mâinile de pe volan. Această caracteristică nu a fost păstrată în modelele actuale.

Ceasuri de curse pe piața actuală

Pe lângă producătorii emblematici de ceasuri de curse exclusiviste din gamele de prețuri mai mari, cum ar fi Rolex sau TAG Heuer, unele mărci mai accesibile produc, de asemenea, ceasuri inspirate de automobilism. Al cui portofoliu merită o privire?

Seiko

Primul model Seiko Speedtimer a fost introdus de producător în 1969. Acest cronograf automat a adus o îmbunătățire inovatoare în ceea ce privește măsurarea timpului scurs la ceasurile de mână. Un ceas de curse inspirat de modelul original este acum oferit de Seiko în colecția Prospex Speedtimer. Veți găsi chiar și cronografe avansate alimentate cu energie solară.

Tissot

Tissot este cronometrul oficial al mai multor evenimente sportive majore, dintre care ar trebui să menționăm cel puțin MotoGP sau F1. Dacă îți dorești un model inspirat de motorsport din atelierul acestui producător elvețian de ceasuri, puteți alege elegantul ceas Tissot PRX.

Marca Tissot produce popularele ceasuri de curse

G-Shock

Ceasurile sport G-Shock sunt extrem de populare în rândul bărbaților. Dacă dețineți un Jeep sau conduceți un Land Rover, ceasul G-Shock GD 100MS-3 vi se va potrivi perfect. Proiectat în culoarea kaki, ceasul de curse ultraușor a fost creat pentru a-l trage pe cel care îl poartă de pe canapea spre activități în aer liber – de preferință cu ajutorul unui motor puternic.

Fapt interesant la final: Puteți găsi, de asemenea, ceasuri de curse sub sigla unor mărci de mașini. Mercedes-Benz, Ferrari, Range Rover, Maserati, Porsche și Audi, de exemplu, își oferă propriile ceasuri. Ele devin un accesoriu exclusivist pentru proprietarul unei mașini de această marcă.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole