Întoarcerea în timp: evoluția ceasurilor de la oul de la Nürnberg la tehnologia inteligentă (partea 1)

evolutia-ceasurilor
Distribuiți
LinkedIn

Știați că buzunarul mic de pe blugi a fost folosit inițial pentru a purta un ceas de buzunar? Cronometrarea timpului în deplasare a fost o mare descoperire, pentru care merită să ne întoarcem cu câteva secole în urmă. De fapt, ea a dus la dezvoltarea tehnologiilor purtabile care s-au mutat treptat din buzunare la încheietura mâinii și care astăzi iau forma unor cronometre moderne, pline de caracteristici și materiale inovatoare. Vă invităm la o călătorie în timp, pe parcursul căreia vă vom prezenta evoluția ceasurilor și a industriei orologiere.

Conținutul articolului

Evoluția ceasurilor începe cu ceasurile de buzunar

Odată cu ceasurile de buzunar, orologeria a trecut de la ceasurile astronomice și ceasurile plasate pe turnurile catedralelor, care funcționau ca o alarmă sonoră fără cadran, la tehnologia portabilă.

Descoperirea ceasurilor de buzunar portabile

Pentru originile ceasului portabil, trebuie să ne întoarcem în secolul al XV-lea, când a fost inventat arcul de antrenare. Apoi, la începutul secolului, germanul Peter Henlein a realizat primul ceas de buzunar portabil cu mecanism cu arc și carcasă ovală, ceea ce i-a adus porecla de „oul de Nürnberg”. Evoluția ceasului se afla la început și nu era un ceas de precizie. Abaterea în măsurarea timpului era de până la o jumătate de oră pe zi, iar majoritatea ceasurilor nu erau echipate cu o acționare pentru minute.

Nașterea orologeriei elvețiene și îmbunătățirea preciziei

Elvețienii au intrat în istoria orologeriei încă de la mijlocul secolului al XVI-lea, când s-a născut literalmente industria orologieră elvețiană. Într-un fel, datorăm acest lucru reformatorului creștin John Calvin, care a interzis bijuteriile din aur. Acest lucru i-a forțat pe bijutierii din Geneva să găsească o nouă carieră în orologerie.

Mecanicii elvețieni au fost cei care au inventat un mecanism inovator care oferă rezistență arcului de înfășurare și reglează astfel precizia ceasului. Următorul pas este atribuit englezului Robert Hooke și olandezului Christian Huygens, care au descoperit mecanismul de echilibrare. Datorită acestor tehnologii, ceasurile au devenit utile și în domeniile științei și navigației. Acul minutar a început să apară pe ceasuri în anii 1680.

Ceas de buzunar vechi

Alte îmbunătățiri ale ceasurilor de buzunar

Ceasornicarii elvețieni au introdus în cronometre materiale noi, precum alama, bronzul și argintul. Aceste materiale aveau o finisare mai fină, ceea ce făcea ca ceasurile să fie din nou puțin mai precise. Sticla care protejează cadranul nu a fost adăugată decât la începutul secolului al XVII-lea. Până atunci, mișcarea acelor era protejată doar de o carcasă pliabilă. În secolul al XVIII-lea, inovatorii au făcut progrese semnificative și au introdus în ceasurile de buzunar gadgeturi precum cronometre, calendare, afișarea mai multor fusuri orare și indicatori astronomici. Totuși, aceste ceasuri erau un simbol al luxului doar pentru cele mai bogate clase.

Din buzunar la încheietura mâinii: Primele ceasuri de mână au fost purtate de femei

Istoricii nu sunt de acord cu privire la cine și-a pus primul ceas la încheietura mâinii, dar acest lucru a început să se întâmple în secolul al XIX-lea. Ceasurile de mână erau considerate în primul rând ca făcând parte din garderoba unei femei. Unele surse afirmă că primele ceasuri de mână au fost realizate de către ceasornicarul francez de origine elvețiană Abraham-Louis Breguet pentru regina din Napoli în 1810. Jumătate de secol mai târziu, contesa Ungariei a avut un ceas de mână de damă realizat de Patek Philippe. Ceasurile de mână au devenit un accesoriu de lux pentru doamne, în timp ce bărbații au continuat să poarte ceasurile în buzunare.

Ceasurile de mână pentru bărbați popularizate de armată

Aviatorii, marinarii și șoferii din armată aveau nevoie să verifice rapid ora fără a fi nevoiți să își ocupe mâinile scoțând ceasurile din buzunare. Ceasurile de mână, care până atunci erau doar pentru femei, au dus vestea. Louis Cartier a primit sarcina de a găsi o alternativă la ceasul de buzunar pentru aviatorul Albert Santos-Dumont. Celebrul model de mână Cartier-Santos a fost dezvoltat în 1904. Primul Război Mondial a fost responsabil pentru popularizarea definitivă a ceasurilor de mână pentru bărbați în evoluția orologeriei.

Boom-ul și îmbunătățirile ceasurilor de mână

Datorită utilizării militare, ceasurile de mână au trebuit brusc să suporte mult mai multe șocuri, murdărie, praf și apă. Acest lucru a dus la inventarea ceasurilor rezistente la apă, care a culminat cu modelul Oyster de la Rolex în 1926. În anii ’20, au fost concepute și primele ceasuri automate. Până atunci, înfășurarea mecanică a ceasurilor fusese exclusiv manuală. În evoluția ceasurilor, în această perioadă au fost construite chiar și primele ceasuri quarz. Cu toate acestea, abia în anii 1960 au apărut pe piață.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole