Pe ce mecanism ticăie: unitatea ceasului într-un cub

Vă vom explica cum funcționează unitatea ceasului
Distribuiți
LinkedIn

Orologeria este atât un meșteșug, cât și o artă. Producătorii acordă o atenție meticuloasă fiecărei componente a unui ceas, deoarece fiecare element joacă un rol important în funcționalitatea acestuia. Funcționarea internă a unui dispozitiv aparent simplu este incredibil de complexă. Ceasurile pot fi acționate de o varietate de mecanisme, cunoscute și sub numele de mișcări de ceas. Fiecare dintre acestea utilizează o tehnologie diferită pentru a alimenta ceasul. Pe ce mecanism ticăie al tău?

Conținutul articolului

Cele mai utilizate mecanisme

Cele trei tipuri de bază de mecanisme de ceasuri sunt mecanice, automate și cu cuarț. Acestea au fost inventate în ordinea în care sunt enumerate. Primele ceasuri de mână au fost acționate de mișcări mecanice. La scurt timp după aceea, au fost introduse pe piață mișcări automate de ceasuri, iar la sfârșitul anilor 1960, producătorul japonez Seiko a oferit utilizatorilor primul ceas cu cuarț.

Unitate mecanică

Ceasurile mecanice sunt încă considerate adevărata artă orologieră. Mișcarea sa este un mecanism complex de angrenaje interconectate care se rotesc la o viteză precisă pentru a menține ceasul în ritmul potrivit. Pentru a menține ceasul mecanic în funcțiune, trebuie să îl rotiți manual cu ajutorul coroanei. Impulsul astfel creat este stocat în arcul principal, care este conectat la roțile dințate. Acesta este eliberat la intervale precise, reglate de o roată pas cu pas și de un volant sau de un oscilator. Acesta din urmă decide când se poate mișca întregul sistem de angrenaje și, odată cu el, și acele ceasului.

Unitatea automată a ceasului este una dintre cele mai bune

Unitate automată

Mecanismele automate au apărut pe piață încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Tehnologia sa este similară cu cea a ceasurilor mecanice. Diferența constă în faptul că ceasurile automate nu necesită rotirea manuală a coroanei. Acestea sunt, de asemenea, cu autorotire, deoarece captează energia din mișcările încheieturii mâinii purtătorului. Aceasta mișcă o greutate oscilantă care se rotește și stochează forța motrice în resortul principal al ceasului. Cele mai multe ceasuri automate au, de asemenea, o coroană, care le permite să fie înfășurate manual. Cu toate acestea, atâta timp cât purtați ceasul toată ziua, energia va rezista în mod fiabil pe parcursul nopții.

Ceasul este alimentat de o baterie (quartz) și este unul dintre cele mai utilizate ceasuri.

Unitate quartz

Mecanismul cu cuarț este cel mai simplu și mai convenabil mecanism de alimentare a unui ceas. Acesta se bazează pe o baterie, eliminând astfel nevoia de întreținere din partea purtătorului. Bateria unui ceas cu cuarț generează un curent electric care creează vibrații într-o bucată de cuarț. Acesta vibrează la o frecvență specifică care face ca ticăitul ceasului să fie cât mai precis posibil.

O comparație interesantă: un ceas obișnuit cu cuarț are o deviație zilnică medie de aproximativ o jumătate de secundă, în timp ce un ceas mecanic are o deviație zilnică de până la 15 secunde.

Unitate ecologică a ceasului

Fiabil, precis și ecologic. Acestea sunt cele trei atribute pe care majoritatea dezvoltatorilor de ceasuri se străduiesc să le transpună în produsele lor în proporții diferite. Pe măsură ce conștientizarea ecologică a populației crește, crește și popularitatea soluțiilor ecologice.

Unitate solară

O soluție eficientă pentru a reduce impactul asupra mediului al eliminării bateriilor este utilizarea energiei solare. Ceasurile solare au apărut pe piață în anii 1970, când producătorul Citizen a dezvoltat primul său Citizen Eco-Drive, alimentat cu energie solară. Ceasurile Citizen au fost sursa de inspirație pentru multe alte mărci care, la scurt timp după aceea, au inclus modele solare puternice în colecțiile lor. Seiko și Casio, printre altele.

Ceasul solar are un panou solar sub cadran care colectează energia luminoasă și o transformă într-o sarcină electrică. Energia astfel colectată este stocată într-o celulă reîncărcabilă și utilizată pentru a alimenta ceasul. Datorită forței motrice acumulate, ceasul funcționează, bineînțeles, chiar și în întuneric.  În plus față de energia solară, poate valorifica și energia luminii artificiale. Mișcarea în sine este similară unei mișcări cu cuarț și este caracterizată de o precizie ridicată.

Ce unitate de ceas este cea mai bună? Alegerea depinde de preferințele dumneavoastră. Ceasurile mecanice sunt, la propriu, opere de artă fascinante, dar necesită cea mai mare întreținere și atenție din partea purtătorului. Ceasurile automate oferă un echilibru solid între tradiție și inovație. Mișcările cu cuarț oferă cea mai ușoară întreținere și cea mai mare precizie. Pentru purtătorii cu un simț ecologic ridicat, modelele cu energie solară sunt soluția.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole