Știți, cum funcționează ceasurile controlate radio?

Ceasurile controlate radio aparțin de cele mai precise ceasuri
Distribuiți
LinkedIn

Setarea ceasurilor așa, încât să funcționeze exact, a părut mulți ani, să zicem așa, imposibilă. La început, însă, ceasurile reprezentau mai degrabă o bijuterie decât un accesoriu, care să reușească să măsoare exact timpul. Până în momentul când au fost inventate ceasurile controlate radio. Dar cum funcționează defapt aceste ceasuri?

Conținutul articolului

Ceasuri controlate radio

Ceasurile controlate radio oferă precizie cum nu o face nici un alt tip de ceas. Pentru a asigura măsurarea exactă a timpului, este necesară captarea semnalelor radio de la emițătoare, dintre care există doar câteva în lume. Aceste emițătoare transmit semnalele la ceasurile controlate radio, care asigură acuratețea completă a acestora. Există mai mulți producători, care fabrică modele controlate radio. Printre cele mai îndrăgite mărci fac parte de exemplu  Citizen, Casio, Seiko sau Junghans.

Istoria ceasurilor controlate radio

Primul ceas de birou controlat radio a fost creat de compania germană Junghans. Ulterior a creat și primul ceas de birou, un ceas solar, care era controlat radio – ceasul Radio Controller Solar 1. În ciuda faptului, că tehnologia ceasurilor controlate radio funcționează încă din anii 50 ai secolului 20, primul ceas de mână controlat radio a apărut abia în anul 1991. Este cunoscut sub denumirea de Mega 1. Responsabilă pentru acesta era compania menționată mai sus Junghans. Este vorba de o companie, care a reușit prima să miniaturizeze întregul sistem de controlare radio sub forma unui ceas de mână. 

Primul ceas controlat radio - Junghans Mega 1
Sursa: Wikipedia

Cum funcționează ceasurile controlate radio?

Ceasurile controlate radio trebuie mai întâi conectate la un ceas atomic, care le va transmite un semnal. Ceasul atomic trebuie să fie într-o rază de aproximativ 500 – 1500 km. Ceasurile controlate radio se conectează de obicei la cele atomice o dată pe noapte. Esența funcționării ceasurilor este principiul bazat pe măsurarea unei secunde. În anul 1967 a fost stabilit, că o secundă durează 9 192 631 770 de cicluri de radiații. În interiorul ceasurilor atomice este ascunsă o cavitate de microfibre, care conține gaz. La ceasurile cu cesiu acest gaz absoarbe microfibrele iar cavitatea oscilează amplificatorul elecctronic.    

Interesant este că, ceasurile controlate radio au o abatare de 1 secundă în 100 000 de ani.

Primul ceas controlat radio

Printre primele ceasuri de mână controlate radio face parte ceasul Mega 1, care avea în cureaua lor încorporată o antenă de recepție. Această antenă a reușit să capteze semnalul radio a stației germane DCF77, care se situează la aproximativ 25 de km de la Frankfurt am Main, în localitatea Mainflingen. Designul acestui ceas a fost conceput de firma germană Frog Design.

Cel mai precis ceas controlat radio

În cazul în care nu căutați doar un ceas de design, dar înainte de toate un produs, care va măsura timpul perfect, atunci alegeți ceasurile brandurilor Citizen, Seiko sau Casio. Este vorba de ceasuri japoneze controlate radio de o calitate înaltă. 

casio-GW-3000M-4AER

Ceasurile controlate radio a brandului Citizen pot fi clasificate și ca Multiband – ceasurile primesc semnalul măcar de la două stații terestre. Interesant este, că ceasurile Casio sunt Multiband , deoarece măsoară semnalele de până la 5 stații de emitere. În prezent, însă, există și ceasuri Casio Multiband 6. Și apropo, ați știut că, compania Citizen a dezvoltat o tehnologie patentată care permite o măsurare exactă a timpului prin combinarea a trei funcții? Funcția antimagnetică, funcția de detectare a impactului și funcția de corectare automate a mâinii.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole