Ce fac ceasurile rezistente să fie într-adevăr rezistent?

Care ceasuri fac parte printre cele mai rezistente?
Distribuiți
LinkedIn

Vremurile, când ceasurile se produceau exclusiv pentru urmărirea timpului, sunt demult apuse. În prezent ele sunt concepute pentru diverse scopuri. În ceea ce le privește, putem menționa fie cele de scufundare, aviator, outdoor, inteligente, generale sau ceasurile fashion. O categorie separată sunt însă și ceasurile rezistente. Deși nu reprezintă o categorie de ceasuri ca atare, în lume se bucură de o mare popularitate.

Conținutul articolului

Ce sunt ceasurile rezistente?

Se poate spune că, termenul de „ceas durabil“ în industria ceasurilor s-a „umanizat“. Nu este vorba de o categorie de ceasuri, cum reprezintă de exemplu cele de scufundare. Modelele rezistente pot lua însă forma celor outdoor, inteligente sau chiar a celor menționate de scufundare.  Bineînțeles, pot fi găsite și printre cele elegante sau produsele fashion. Ce criterii, însă, trebuie să îndeplinească ceasurile de mână, ca să merite eticheta „rezistente“?

Adevărul este, că nu există niciun criteriu concret, care să definească ceasurile ca fiind rezistente. În general, însă, distingem câțiva parametri, care în mod clar contribuie la rezistența ceasurilor. Putem menționa de exemplu rezistență la șocuri, căderi, apă, murdărie sau la temperaturi extreme

Ceasul militar Victorinox 241927 se evidențiază prin rezistență

Ce face ca ceasurile rezistente să fie rezistente?

Condiția de bază la ceasurile rezistente este să aibă carcasa robustă și masivă. Deși în sine acest lucru nu trebuie să garanteze rezistență față de deteriorare, dar împreună cu alți parametri și alte funcții cu siguranță poate. Cerințele specifice pentru un ceas rezistent, le-am rezumat după cum urmează:

  • design robust cu carcasă masivă, datorită cărora ceasul rezistă vibrațiilor puternice, șocurilor și impactului,   
  • sticlă durabilă, care asemenea rezistă la impact puternic și la zgârieturi (de preferat safir, cum sunt echipate de exemplu și ceasurile Citizen Promaster Land CB5036-10X),
  • impermeabilitate ridicată,
  • rezistență ridicată față de temperaturile extreme,
  • lizibilitate bună, care ușurează urmărirea timpului și folosirea aplicațiilor și în condiții dificile,
  • brățară sau curea durabilă (de exemplu din plastic, cauciuc sau material textil)
  • funcții practice, care contribuie la utilizarea practică a ceasului și în condiții grele sau pe teren. 

Cele mai importante funcții ale unui ceas durabil

Tocmai cu acea cerință pentru ceasuri rezistente, cu care am încheiat categoria anterioară, vom continua. În rândurile următoare vom explora cele mai importante funcții ale ceasurilor durabile. 

Impermeabilitate

De ceasurile durabile sunt interesați de obicei acei oameni, care lucrează manual, resp. afară, adesea fac sport sau cu bucurie fac diverse drumeții sau excursii. Iar în condițiile menționate există un risc ridicat, că ceasul va ajunge în contact direct cu apa. Numai din acest motiv ar trebui să existe o anumită impermeabilitate la modelele, care sunt denumite „durabile“. În cazul ideal măcar la nivelul 100 m, cum dispune ceasul durabil Casio Pro Trek PRT-B50-1ER.

Barometru și altimetrul

La fel de practice sunt și funcțiile, care sunt cu siguranță binevenite la ceasurile voastre durabile, și anume barometrul și altimetrul. În timp ce barometrul, datorită măsurării presiunii atmosferice, vă poate avertiza cu privire la schimbările meteorologice, atunci altimetrul vă va oferi informații despre nivelul actual și locația curentă. Cu astfel de funcții sunt echipate de exemplu ceasurile cu rezistență extremă cu denumirea Mudmaster din seria de modele Casio G-shock

Ceasul durabil din seria de modele Casio G-Shock Mudmaster

Funcția GPS

Și funcția GPS poate fi extrem de importantă. Reușește, totuși, să vă ajute cu navigarea și urmărirea traseului vostru, așa încât, să nu vă rătăciți. În acest sens, recomandăm de exemplu, ceasul smart durabil Amazfit T-Rex Rock Black.

Alte cerințe pentru un ceas extrem de durabil

Sunt cu mult mai multe, acelea care fac dintr-un ceas durabil, să fie cu adevărat durabil. La final putem menționa fie rezistența față de magnet, cu care se caracterizează de exemplu ceasul accesibil la preț GA-100-1A1ER din colecția Casio G-Shock, sau diverse parteneriate și certificări ale mărcilor. Ați știut de exemplu, că o astfel de companie ca și Seiko colaborează cu organizația de scufundări PADI? Aceasta este, desigur, o garanție, că ceasurile sale de scufundare trebuie să îndeplinească cerințe de înaltă calitate. Într-un mod similar putem evidenția și marca Luminox, care produce ceasuri pentru armată. Așadar, este evident că trebuie să fie extrem de rezistente.

Așa arată testul de rezistență la ceasurile Casio G-Shock:

Și pentru ca să nu fie suficient, de exemplu compania Victorinox atrage atenția asupra tuturor testelor certificate, pe care le-a efectuat la ceasurile noi. Atenție, asta înainte de a le introduce pe piață. Și de aceea la final dorim să evidențiem ceasul rezistent Victorinox 241927.1 cu un design atractiv, sticlă safir și o curea calitativă din material textil.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole